Після навчання в Канаді

Імміграція в Канаду для випускників провінції Квебек

Québec experience program (PEQ)

Програма Programme de l’expérience québécoise (PEQ – Québec experience program) – це прискорена програма відбору кваліфікованих працівників, яка дозволяє особам одержати Сертифікат відбору провінції Квебек (Certificat de sélection du Québec) з метою отримання постійного місця проживання. Програма призначена для майбутніх випускників та осіб, які отримали вищу освіту провінції. Цією програмою також можуть скористатися тимчасові іноземні працівники, які мають кваліфіковану роботу і відповідають певним умовам, наприклад, зможуть довести впевнене володіння розмовною французькою мовою на середньому рівні.

В програмі Programme de l'expérience québécoise відсутня шкала відбору кандидатів, не враховуються показники залежного заявника, а також не вимагається проходження співбесіди.

Якщо ви вже завершили навчання і маєте дозвіл на роботу, ви можете подати заяву на Certificat de sélection du Québec. Випускникам або кваліфікованим тимчасовим працівникам-іноземцям надається можливість вибрати найбільш вигідні умови відбору, використовуючи відповідну форму.

PEQ - Умови та процедура участі у програмі для  випускників та осіб, які отримали вищу освіту провінції

Вимоги до випускників або майбутніх випускників провінції Квебек

Заявник повинен відповідати усім умовам програми Programme de l’expérience Québécoise на час подання заяви на отримання Certificat de sélection du Québec, зокрема:

  • мати намір оселитися в Квебеку, щоб працювати;
  • тимчасово проживали в Квебеку з головною метою отримання освіти і дотримувались умов перебування у провінції;
  • термін проживання в Квебеку складає принаймні половину тривалості навчальної програми заявника;
  • мати в наявності визнаний диплом Квебеку або планувати завершити навчальну програму протягом шести місяців від дати подання заяви;
  • може продемонструвати впевнене знання французької розмовної мови на середньому рівні;
  • може забезпечити себе, а також свого партнера – чоловіка/дружину і дітей, які включені в заяву на отримання Certificat de sélection du Québec на період не менше 3 місяців;
  • заявнику виповнилося 18 років і він маєте діючий паспорт, а якщо заява подавється безпосередньо з Квебеку, то перебування в Квебеку повинно мати законні підстави.

Ви не можете прийняти участь в програмі Programme de l’expérience québécoise, якщо:

  • за умовами вашої стипендії ви маєте повернутися до своєї країни після навчання, за виключенням випадку, коли ви вже виконали цю умову;
  • ви почали нову навчальну програму в Квебеку;
  • минуло більше 36 місяців від часу закінчення вашої навчальної програми в Квебеку до дати подання вашої заявки на Certificat de sélection du Québec.

Визнання дипломів

За програмою PEQ визнаються такі дипломи, отримані в Квебеку:

  • ступінь бакалавра (випускник університету);
  • ступінь магістра (і MBA);
  • докторський ступінь;
  • Diplôme d’études collégiales techniques (DEC - диплом коледжу за технічними спеціальностями);
  • Diplôme d'études professionnelles (DEP - диплом професійної освіти), що підтверджує 1800 або більше годин навчання;
  • Diplôme d'études professionnelles (DEP - диплом про професійно-технічну освіту), з наступною атестацією attestation de spécialisation professionnelle (ASP - атестація професійної спеціалізації), що підтверджує мінімум 1800 годин безперервної освіти і веде до здобуття певної професії.

Щоб бути визнаними, ці дипломи повинні бути:

  • отримані протягом 36 місяців до подання заяви на Certificat de sélection du Québec;
  • видані будь-яким університетом Квебеку або навчальним закладом, визнаним Міністерством просвіти, вищої освіти та науки;
  • отримані після повної програми навчання в навчальному закладі Квебеку, який розташований в Квебеку.

Ви не маєте права на участь в програмі PEQ, якщо:

  • у вас є будь-який інший диплом, ніж згаданий вище (наприклад, Атестат професійно-технічного навчання (Attestation of Vocational Studies), Атестат коледжу (Attestation of College Studies), Диплом про завершення спеціальних курсів (Graduate Diploma in Specialized Studies), наукова ступінь);
  • ви подаєте два дипломи про професійну освіту (DEP), для яких тривалість кожної програми становить менше 1800 годин;
  • ви подаєте диплом про професійну освіту (DEP - подвійна програма), для якої тривалість кожного з цих програм складає менше 1800 годин;
  • ви не проживали в Квебеку протягом, принаймні, половини тривалості вашої навчальної програми.

Знання французької мови

Ви повинні мати впевнений середній рівень знання розмовної французької мови та довести це офіційним документом.

Якщо ви випускник або майбутній випускник, ви можете подати:

  • виписку з диплому, що підтверджує успішне завершення навчальної програми в Квебеку французькою мовою (включаючи тези магістерської та докторської дисертації, якщо така є), або
  • результати іспитів з французької мови або диплом, визнаний Міністерством, що свідчить про досягнення належної компетентності в сприйнятті на слух та висловлюватись усно на рівні 7 або вище за шкалою Échelle québécoise des niveaux de compétence en français des personnes immigrantes adultes або її еквіваленту (рівень B2 або вище Загально європейських компетенцій володіння іноземною мовою – Common European Framework of Reference).

Після отримання сертифікату Certificat de sélection du Québec

Продовження навчання

Якщо Ви отримали Сертифікат відбору провінції Квебек (Certificat de sélection du Québec) за програмою Programme de l’expérience québécoise (PEQ - Québec experience program) – Québec graduate і бажаєте продовжити навчання замість працевлаштування, ваш сертифікат Certificat de sélection du Québec може бути скасований, і ви маєте відмовитися від вашого плану постійного проживання.

Пам'ятайте, що видача Certificat de sélection du Québec заснована, зокрема, на вашому намірі оселитися в провінції Квебек і працювати на кваліфікованих посадах після завершення навчальної програми.

Якщо ви вирішите продовжити навчання, ви повинні подати нову заяву на отримання Certificat d’acceptation du Québec (Québec Сertificate of Фcceptance) – Свідоцтва про зарахування в навчальний заклад провінції Квебек.

Тимчасовий дозвіл на роботу

Certificat de sélection du Québec не дає вам право на постійне місце проживання в Канаді. Якщо ви бажаєте законно працювати та проживати в Канаді, ви повинні отримати тимчасове дозвіл на роботу.

Якщо ви отримали диплом про завершення середньої або вищої освіти в провінції Квебек, за вами може бути визнано право на отримання дозволу на роботу після закінчення навчання. 

Терміни подання заяви

Майбутній випускник навчального закладу Квебеку може подавати заяву на отримання Certificat de sélection du Québec не раніше ніж за шість місяців до дати, коли очікується атестат про успішне закінчення або диплом, визнаний програмою Programme de l’expérience québécoise, але не пізніше, ніж через 36 місяців після отримання диплома. Проте Certificat de sélection du Québec буде видаватися вам лише після подання вами повної виписки з диплому за результатами навчання, з атестатом про успішне завершення навчання або дипломом.


PEQ - Skilled temporary foreign worker - Умови та процедура участі у програмі для  тимчасових працівників. 

Вимоги до тимчасових працівників

Ви повинні відповідати усім умовам програми Programme de l’expérience québécoise на час подання вашої заяви на отримання Certificat de sélection du Québec, зокрема:

  • ви маєте намір оселитися в Квебеку, щоб працювати;
  • тимчасово проживали в Квебеку з головною метою працювати і дотримувались умов перебування;
  • ви перебуваєте в Квебеку на законних підставах як кваліфікований тимчасовий іноземний працівник або в рамках програми молодіжного обміну (наприклад, за дозволом на участь у програмах Working Holiday, Young Professionals, або International Co-op);
  • ви працювали на керівній, професійній або технічній посаді з повною зайнятістю протягом щонайменше 12 з 24 місяців, що передували поданню вашої заяви;
  • займаєте керівну, професійну або технічну посаду (рівень О, А або В відповідно до Національної Класифікатора Професій NOC) на умовах повної зайнятості на момент подання заяви;
  • ви можете продемонструвати впевнене знання французької розмовної мови на середньому рівні;
  • ви можете забезпечити себе, а також свого партнера – чоловіка/дружину і дітей, які включені в заявку на отримання Certificat de sélection du Québec на період не менше 3 місяців;
  • вам виповнилося 18 років і ви маєте діючий паспорт. 

Спеціальності, що визнаються програмою Programme de l’expérience québécoise (PEQ)

Програма PEQ визнає тільки оплачувану кваліфіковану роботу на умовах повної зайнятості. Кваліфікована робота - це робота на управлінських, професійних або технічних позиціях (рівні 0, А або В відповідно Національного Класифікатора Професій NOC).

Робота з повною зайнятістю передбачає щонайменше 30 годин оплачуваної роботи на тиждень. Досвід роботи з повною зайнятістю, який отриманий під час роботи за дозволом на працевлаштування після отримання освіти (Post-graduation work permit), або за програмою молодіжного обміну (наприклад, програми Working Holiday, Young Professionals, або International Co-op) або при стажуванні, не пов'язаного з навчальною програмою в Квебеку може бути врахований, якщо він повністю відповідає вимогам PEQ.

Періоди часткової зайнятості не враховуються при отриманні права на участь у програмі PEQ. Також для участі у програмі не розглядається робота кандидата як самозайнятого працівника, або яка виконувалась для бізнесу, яким він або вона повністю чи частково володіє.

Терміни подання заяви

Якщо ви перебуваєте в Квебеку і є кваліфікованим тимчасовим іноземним працівником, вам треба пропрацювати на керівній, професійній або технічній посаді (рівень О, А або В відповідно до Національної Класифікатора Професій NOC) на умовах повної зайнятості щонайменше дванадцять місяців, перш ніж подати вашу заяву на Certificat de sélection du Québec за програмою PEQ.

Ці 12 місяців роботи повинні бути завершені упродовж 24 місяців до подання заяви. Зайнятість може бути безперервною або ні, у одного або кількох роботодавців. Проте робота у якості самозайнятої особи, або на компанію, якою ви володієте в цілому або частково, не враховується в межах програми Programme de l’expérience québécoise.

Окрім того, на час подання заявки, ви повинні мати оплачувану кваліфіковану роботу в Квебеку на повну ставку.

Джерело>>