Імміграція після навчання в Канаді

Post Graduation Work Permit
Післядипломний дозвіл на роботу

Багато іноземних студентів, які здобувають вищу освіту в Канаді, хочуть залишитися і отримати досвід роботи в цій країні.

Для того, аби працювати в Канаді після закінчення навчання, ви повинні подати заяву на отримання дозволу на роботу.

Якщо ви закінчили акредитований навчальний заклад DLI (посилання на відповідний розділ сайту), і тимчасово хочете залишитися і працювати в Канаді, ви можете подати заяву на отримання післядипломного дозволу на роботу (Post-graduation Work Permit - PGWP).

Цей досвід роботи може допомогти вам отримати статус постійних мешканців Канади. PGWP дозволяє іноземним студентам працювати на будь-якого канадського роботодавця у будь-якій галузі. На момент подачі заяви на PGWP пропозиція про роботу (job offer) від канадського роботодавця не потрібна.

Хто може подати заяву на отримання післядипломного дозволу на роботу?

Для отримання післядипломного дозволу на роботу існує список вимог:

  • на момент подачі заяви вам повинно виповнитися 18 або більше років;
  • ви повинні вчитися очно в Канаді безперервно не менше восьми місяців;
  • ви повинні мати документ з навчального закладу (виписку підсумкових оцінок, офіційний лист з ВНЗ, довідку, тощо), який підтверджує, що ви виконали всі вимоги своєї програми;
  • бути випускником:
    • - державного вищого навчального закладу, такого як коледж, профтехучилище або університет, або коледж загальної та професійної освіти в провінції Квебек, або
    • - приватного вищого навчального закладу або установи середньої професійної освіти, які діють згідно з тими ж правилами, що і державні (на даний час застосовується тільки до деяких приватних вищих навчальних закладів в провінції Квебек), або
    • - приватного середнього, середнього професійного або вищого навчального закладу (в провінції Квебек), який пропонує кваліфікаційні програми тривалістю 900 годин чи більше, і надає Диплом про завершення професійного навчання (DEP) або Атестат про отримання професійної спеціалізації (ASP), або
    • - канадської приватної школи, яка має право присуджувати вчені ступені за законом провінції (наприклад, ступінь бакалавра, магістра або доктора), але тільки в тому випадку, якщо ви берете участь в навчальних програмах на здобуття ступеня, які санкціоновані провінцією;
  • подати заяву на отримання дозволу на роботу протягом 90 днів після підтвердження того, що ви завершили програму навчання;
  • мати дійсний дозвіл на навчання на момент подачі заяви на отримання дозволу на роботу.

Ви не маєте права подавати заяву на отримання PGWP, якщо ви:

  • навчалися за програмою, тривалість якої складала менше восьми місяців;
  • навчалися понад вісім місяців, але не безперервно (наприклад, ви пропустили семестр);
  • взяли участь у стипендіальній програмі канадської співдружності, що фінансується Міністерством закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади (GAC);
  • взяли участь у програмі присудження премій уряду Канади, що фінансується GAC;
  • отримали фінансування від GAC;
  • взяли участь у стипендіальній програмі Рівних Можливостей, Канада-Чилі;
  • взяли участь у програмі обміну студентами між Канадою і Китаєм;
  • взяли участь у стипендіальній програмі Організації американських держав;
  • завершили навчальну програму дистанційно з-за кордону або перебуваючи в Канаді, або
  • вже мали післядипломний дозвіл на роботу з будь-якої іншої програми навчання.

Як довго діє післядипломний дозвіл на роботу?

Термін дії післядипломного дозволу на роботу залежить від тривалості вашої навчальної програми. Якщо тривалість вашої програми була:

  • менше восьми місяців - ви не маєте права на PGWP;
  • більш восьми місяців, але менше двох років - термін дії вашого PGWP може дорівнювати тривалості вашої навчальної програми (наприклад, якщо ви вчилися протягом дев'яти місяців, дозвіл на роботу може бути видано на термін до дев'яти місяців);
  • два роки і більше - PGWP може бути видано на три роки;
  • більше однієї програми - PGWP може бути дійсним на термін до трьох років, наприклад, якщо ви отримали диплом або ступінь у відповідній школі в Канаді, і протягом наступних двох років ви отримуєте диплом або ступінь за програмою тривалістю в один рік у відповідній школі в Канаді.

Очікування на рішення

Ви можете працювати повний робочий день, доки не буде прийнято рішення за вашою заявою про отримання дозволу на роботу, якщо ви:

  • завершили свою навчальну програму;
  • подали заяву на отримання дозволу на роботу до закінчення терміну дії дозволу на навчання;
  • мали право працювати поза кампусом без дозволу на роботу під час навчання і не працювали більше годин, аніж вам було дозволено, під час роботи поза кампусом.

Якщо вказане вище вас не стосується, ви повинні зачекати, поки дозвіл не буде видано, щоб почати нову роботу. У Канаді заборонено працювати без дозволу на роботу. Якщо вам відмовлено у видачі дозволу на роботу, ви повинні припинити роботу в той же день, коли вас буде повідомлено про відмову.

Імміграція в Канаду після навчання

"Вчись, щоб іммігрувати"

Якщо ви хочете залишитися в Канаді після закінчення навчального закладу та отримати статус постійного мешканця Канади, ознайомтеся з відповідними імміграційними програмами тут (посилання на розділ “Study in Canada. Програми”).

Джерело>>