Програма імміграції в Канаду

Express Entry

Federal Skilled trades

З січня 2015 року для подання імміграційних заяв по даній програмі діє система Express Entry. 

Мінімальні вимоги програми Federal Skilled Trades

Для того, щоб бути відібраним за даною програмою:

  • ви не повинні мати наміру мешкати в провінції Квебек (Провінція Квебек відбирає власних кваліфікованих працівників. Якщо ви плануєте мешкати в провінції Квебек, дізнайтеся більше в розділі Quebec);
  • задовольняти вимогам щодо знання англійської та / або французької мов за усіма показниками (говоріння, читання, письмо та аудіювання). Детальніше читайте ТУТ;  
  • ви повинні мати мінімум 2 роки досвіду роботи на повну ставку (або еквівалентну кількість годин роботи на неповну ставку) по одній із skilled trades у рамках останніх 5 років перед поданням заяви;
  • ви повинні задовольняти тим вимогам до вашої професії, які викладені в Національному класифікаторі професій (НКП) Канади National Occupational Classification (NOC), і
  • мати пропозицію про роботу на повну ставку мінімально на 1 рік або свідоцтво про кваліфікацію по цій професії, видане відповідною канадською організацією.

Повна зайнятість складає 30 годин на тиждень упродовж 12 місяців = 1,560 годин.

Часткова зайнятість складає 15 годин на тиждень упродовж 24 місяців = 1 рік повної зайнятості (1,560 годин) або 30 годин на тиждень упродовж 12 місяців на декількох роботах = 1 рік повної зайнятості  (1,560 годин).

Досвід роботи по Skilled Trades

Професії по програмі “Skilled trades” включають наступні групи і підгрупи спеціальностей в НКП Канади:

  • Група 72: промислові і будівельні професії і професії, пов'язані з електрикою;
  • Група 73: професії, пов’язані з технічним обслуговуванням і експлуатацією устаткування;
  • Група 82: контролери-керівники і інші технічні професії у сфері природних ресурсів, сільського господарства і виробництва в цих сферах;
  • Група 92: контролери-керівники процесів, виробництва і сфери комунальних послуг, а також оператори головних диспетчерських служб;
  • Підгрупа 632: шефи і кухарі;
  • Підгрупа 633: м'ясники і пекарі.

Ви повинні довести, що обов'язки, які ви виконували на своїй посаді, схожі за описом із відповідною професією в НКП Канади.

Якщо ви не доведете, що ваш досвід відповідає опису професії в НКП Канади, ваша імміграційна заява не буде прийнята. Дізнатися код, назву і рівень вашої професії в НКП Канади >> 

Імміграційні заяви по даній програмі повинні базуватися на версії NOC 2011 року.

Освіта

Програмою Federal Skilled Trades Program не передбачено особливих вимог до освіти. Але якщо ви хочете заробити додаткові бали за критерій «Освіта» в системі Express Entry, ви повинні мати:

  • документ про закінчену освіту в Канаді (рівень освіти – вище середньої) або
  • закінчену освіту, отриману у визнаному навчальному закладі за межами Канади
  • оцінку (евалюацію/верифікацію) вашого документу про освіту, видану відповідною організацією Канади (детальніше ТУТ). Оцінка показує, що ваша освіта відповідає канадській.

Примітка: Якщо ваша іноземна освіта буде прирівняна до канадської вищої освіти, наявність евалюації (оцінки диплому) буде для вас величезним плюсом.

Мовна компетенція

Ви повинні:

  • знати англійську та / або французьку мову мінімально на рівень 5 по говорінню і аудіюванню і на рівень 4 по читанню і писанню (згідно з канадською  шкалою оцінки мовної компетенції - Canadian Language Benchmark (CLB)
  • Надати результати визнаного Міністерством імміграції мовного тесту (детальніше ТУТ) за усіма мовними показниками (читання, аудіювання, говоріння, писання).

Ви повинні надати результати тесту з англійської або французької мови у момент заповнення Express Entry профілю. Мовні сертифікати мають бути отримані не раніше, ніж за 2 роки до подання імміграційної заяви.

Основний заявник

Якщо ви перебуваєте в законному або цивільному шлюбі і живете зі своїм чоловіком/дружиною в Канаді, і він/вона також задовольняє переліченим вимогам, ви можете вибрати, хто з вас подаватиме імміграційну заяву в якості основного заявника.

Цивільним чоловіком/дружиною можна вважати людину (іншої або однієї з вами статі), з якою ви прожили разом протягом не менше 1 року.

Інші вимоги

  • Ви повинні мати право в'їзду до Канади. Дізнатися більше можна ТУТ.
  • Ви не повинні планувати мешкати в провінції Квебек.

Оцінка провінційною владою

Для оцінки вас як потенційного іммігранта, вам треба буде відвідати відповідну провінцію. Вам також може знадобитися працедавець в Канаді, у якого ви зможете отримати необхідний досвід і навички.

Відвідайте сайт організації, відповідальної за імміграцію в провінцію, в якій ви хотіли б жити і працювати. Процедура імміграції відрізняється залежно від провінції (здесь поставить ссылки на соответсвующие разделы сайта – убрать существующие ссылки):

Якщо ви працюєте по професії “Skilled trades” і хочете облаштуватися в Канаді назавжди, скористайтеся спеціальною програмою, щоб дізнатися, чи маєте ви право і можливість реєструватися в Express Entry pool і подавати імміграційну заяву.

Джерело>>