Про Канаду

Планування витрат - найголовніший пункт у процесі прийняття рішення вчитися в Канаді. Скільки коштує навчання в Канаді? Наскільки дорого жити в Канаді? Які тарифи на отримання віз і Study Permit (дозволу на навчання) в Канаду? Чи можуть виїхати з вами члени вашої родини? У цій статті ми дамо відповіді на ці питання.

До кошторису витрат включаємо наступні положення:

1. Application fee - оплата за розгляд документів в коледжі чи університеті Канади:

100 - 400 CAD / 1 ВНЗ.

В середньому - 150 CAD / 1 ВНЗ.

2. Оплата за навчання в Канаді

Залежно від рівня навчального закладу та його розташування, мінімальна вартість навчання складає 12 000 - 16 000 CAD (у коледжах Канади), максимальна - 30 000 CAD на рік (в університетах Канади).

До виїзду в Канаду ви повинні будете оплатити перший семестр навчання – це в середньому 7000 - 8400 СAD і є в 90% випадках вимогою коледжу/університету, без якого ви не отримаєте Letter of Acceptance – лист про прийняття до ВНЗ. Деякі ВНЗ також вимагають tuition deposit - 1100 - 1500 СAD до моменту видачі Letter of Acceptance - Листа про прийняття до навчального закладу (вноситься як частина оплати за навчання в першому семестрі).

3. Поточні витрати на проживання (облаштування) в Канаді для студента і членів його родини

Суми залежать від міста та провінції, в яких ви плануєте проживати під час навчання. Так, мегаполіси Торонто або Ванкувер є одними з найдорожчих міст. Життя в провінційних містах буде дешевшим.

ВАЖЛИВО: Для отримання візи/віз, ви повинні вже на етапі подачі документів на отримання дозволу на навчання та дозволу на роботу довести наявність у вас коштів на навчання (мінімально за рік) + коштів на підтримку себе і членів своєї родини (мінімально на рік).

IRCC надає офіційну інформацію про мінімальні суми, необхідні для проживання в Канаді:

Кількість заявників

Вся Канада за виключенням провінції Квебек*

Провінція Квебек*

Один студент

Сумма за навчання

+ 10,000 CAD на рік

(або 833 CAD на місяць)

Сумма за навчання

+ 11,000  CAD на рік (або 917  CAD на місяць)

+ один член родини

4,000 CAD на рік

(або 333 CAD  на місяць)

5,100 CAD на рік за члена родини старшого за 18 років

(або 425  CAD на місяць)

3,800 CAD на рік за члена родини молодшого за 18 років

(або 317 CAD  на місяць)

+ кожен наступний член родини

3,000 CAD на рік за дитину будь-якого віку

(або 255 CAD на місяць)

5,125 CAD на рік за члена  родини старшого за 18 років

(або 427 CAD  на місяць)

1,903 CAD на рік за члена  родини молодшого за 18 років

(або 159 CAD на місяць)

*Cуми вказані без урахування вартості навчання

Наприклад, для успішного отримання Study Permit + Open Work Permit + TRV для навчання в будь-якій провінції, крім провінції Квебек, вам треба довести наявність такої суми:

- для одного заявника (студента) без родини:

14.000 CAD (cредняя вартість навчання в коледжі провінції – сума наведена як приклад) + 10.000 СAD (вартість проживання на одну людину/рік) = 24.000 CAD

- заявник (студент) + родина

14.000 CAD (cредняя вартість навчання в коледжі – сума наведена як приклад) + 10.000 СAD (вартість проживання на одну людину / рік) + 4000.00 CAD (проживання чоловіка / дружини) = 28.000 CAD (без дитини) + 3000.00 СAD = 31.000 CAD (родина з дитиною).

Наявність зазначених сум необхідна для отримання дозволу на навчання в Канаді. Якщо ви не маєте таких ресурсів, вам варто замислитися про інші варіанти імміграції в Канаду. Читайте про них детально тут.

4. Страховка

Умови отримання страховки і періоду, який вона повинна покривати, залежать від провінції, в якій ви плануєте вчитися і проживати. Страховка іноземним студентам найчастіше надається самою провінцією. Якщо провінцією не передбачена страховка для іноземних студентів, вони можуть отримати її від навчального закладу, в якому планується навчання.

Нижче – умови отримання страховок у кожній із провінцій.

Альберта:

Study Permit, виданий на період не менше 12 місяців. Якщо Study Permit виданий на період більше 3 місяців, але менше 12 місяців, ви можете отримати страховку, якщо доведете свій намір проживати на території провінції протягом мінімально 12 місяців. Подати заяву на отримання страховки можна в рамках перших 90 днів після прибуття в провінцію.

Британська Колумбія:

Study Permit, виданий на період не менше 6 місяців. Подати заяву на отримання страховки краще одразу після прибуття.

Манітоба:

Study Permit, виданий на період не менше 6 місяців. З вересня 2018 року міжнародні студенти повинні будуть купувати приватну страховку.

Нью Брансвік:

необхідно надати документ про вступ на full-time навчання, дійсний Study Permit і дату прибуття в провінцію.

Ньюфаундленд і Лабрадор, Північно-Західні Території:

Study Permit, виданий на період не менше 12 місяців.

Нова Шотландія:

Study Permit, виданий на період не менше 12 місяців. Студент може подавати заявку на страховку в перший день 13го місяця від дати прибуття в провінцію в якості студента. Він не повинен знаходитися за межами провінції більше, ніж 31 день.

Онтаріо:

провінційне страхування не надається. Більшість університетів Онтаріо є учасниками University Health Insurance Plan (UHIP), тобто, студенти можуть отримати страховку в своєму ВНЗ за відсутності інших інструкцій.

Острів Принц Едуарда:

провінційне страхування не надається. Деякі навчальні заклади можуть надавати страховку – обов'язкову або опціонну, але в більшості випадків необхідно купувати приватну страховку.

Квебек:

провінційне страхування не надається, але є винятки:

- деякі європейські країни мають угоди з провінцією, за якими студенти з цих країн можуть отримати провінційне страхування. Україна до цього списку не належить;

- страховка може бути включена в деякі стипендії;

- деякі навчальні заклади можуть надавати страховку – обов'язкову або опціонну.

За відсутності інших інструкцій іноземні студенти провінції Квебек повинні купувати приватну страховку.

Саскачеван:

Study Permit і доказ вступу на full-time навчання.

Юкон:

провінційне страхування не надається.

5. Витрати на отримання дозволу на навчання в Канаді

Study Permit, Open Work Permit для чоловіка/дружини і віз тимчасових резидентів для кожного заявника (TRV - Temporary Resident Visa)

- Study permit + TRV - 150 CAD / 1 заявник - студент

- Work Permit - 155 CAD / 1 заявник - студент

- Open Work Permit - 100 СAD / 1 заявник - чоловік/дружина, які супровождують в Канаду

- TRV - 100 CAD / 1 заявник - дитина

Разом: 505 CAD для 3х членів сім'ї.

6. Медкомісія

Необхідно пройти медкомісію, якщо ви плануєте навчається в Канаді більше 6 місяців. Станом на 24.01.2018 вартість медкомісії в Україні становить близько 7 200 грн. за 1 дорослого та 5 400 грн. за дитину 2-5 років. Вартість медкомісії періодично змінюється.

7. Послуги «Canada4u» за контрактом «Навчання в Канаді»

Перелік наших послуг за даним видом контракту вказаний тут

8. Переклад документів та їх засвідчення

 оплачуються згідно тарифів за посиланням ро бюро перекладів “Pereklad'.

9. Переліт до Канади

Суми залежать від сезону і тарифів авіаперевізника: від 700 USD в один кінець. Хороші новини для мешканців України: в червні 2018 був запущений прямий рейс Київ-Торонто, що значно скоротить витрати на переліт майбутніх студентів Канади: від 800 USD білет в обидві сторони.

Відповіді на часті питання:

Чи можна працювати в Канаді під час навчання?

Так, іноземні студенти мають право працювати 20 годин на тиждень під час навчання і full-time під час канікул. Таким чином ви зможете компенсувати частину витрат на проживання та навчання.

Ви можете працювати Оn campus (робота тільки на території навчального закладу) і Off campus (будь-яка робота за межами ВНЗ).

Працювати on campus без дозволу на роботу можна, якщо ви проходите навчання full-time в коледжі або університеті або CEGEP (Квебек), навчаєтеся в навчальному закладі провінції Квебек, що має рівень коледжу, і який отримує державне фінансування в розмірі понад 50%, навчаєтеся в приватному навчальному закладі Канади, що видає дипломи державного зразка.

Для роботи Off campus без дозволу на роботу ви повинні проходити full-time навчання в Акредитованому Навчальному Закладі Канади  (Designated Learning Institution) (Designated Learning Institution) згідно вимог IRCC.

Робота Off campus неможлива, якщо ви:

- проходите мовні курси англійської або французької;

- проходите підготовчі курси, щоб вступити на іншу програму навчання;

- є студентом по обміну.

Чи можуть ваші діти супроводжувати вас в Канаду?

Так. Будь-яка неповнолітня дитина, яка проживає на території Канади, може вчитися в дошкільному навчальному закладі, початковій чи середній школі без наявності Study Permit. Цим правом можуть користуватися як діти громадян або постійних резидентів Канади, так і діти іноземних студентів або працівників. Це правило не стосується тимчасових резидентів, які перебувають на території Канади без дозволу на навчання або роботу (наприклад, по Temporary Resident Visa – Візі тимчасового резидента).

Навчання на підготовчих мовних курсах в Канаді

Для навчання в aккредитованому навчальному закладі Канади, студент повинен отримати лист про зарахування, який є обов'язковим для отримання дозволу на навчання. У деяких випадках, перш ніж почати безпосереднє навчання за обраною програмою, майбутній студент повинен проходити програму підготовчих курсів (наприклад, мовних). Після отримання візи, прибуття в Канаду і закінчення підготовчих курсів, студент повинен подавати заяву на отримання дозволу на навчання ще раз із своєї країни постійного проживання.

Студентська віза, як і раніше, дає право працювати 20 годин на тиждень протягом семестру і повний робочий день під час канікул.

Що станеться, якщо я будут погано вчитися або пропускати заняття?

Чи можу я вступити на підготовчі курси і потім залишитися в Канаді на навчання в коледжі / університеті за основною програмою навчання?

У 2014 році Міністерство імміграції Канади постановило, що для збереження дійсності дозволу на навчання, студент повинен відвідувати заняття. У навчальних закладах проводяться відповідні перевірки. У разі виявлення порушень, дія студентської візи скасовується. Згідно з новою процедурою студенту, який пройшов підготовчий курс в навчальному закладі, потрібно подавати заяву на отримання візи повторно, щоб безпосереднью розпочати навчання за обраною програмою.

Короткострокове навчання в Канаді

Вам не потрібний Study Permit для проходження програми, тривалість якої становить менше 6 місяців. Це можуть бути будь-які обрані вами курси, які ви можете відвідувати part-time або full-time. Ви зобов'язані закінчити курси в рамках 6 місяців. Подовжити візу для того, щоб закінчити короткострокові курси буде неможливо.

Якщо ви хочете вступити на тривалу програму навчання, вам потрібно подавати заявку на отримання Study Permit за межами Канади. Виняток становлять короткострокові курси, які можуть бути закінчені в рамках періоду перебування, заявленого по прибуттю до Канади.

Citizenship and Immigration Canada рекомендує подавати заяви на отримання Study permit - Дозволу на навчання навіть якщо тривалість обраної вами програми навчання становить менше 6 місяців, адже він дозволить працювати On campus або продовжити навчання в Канаді після закінчення цієї програми.

Дізнатися більше про послуги “Навчання в Канаді” від “Canada4u” можна тут.

Оцініть ваші шанси на еміграцію в Канаду у розділі “Оцінка шансів”

Корисна інформація? Розкажіть про це іншим!